Magyar Termőföld -
A Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. széleskörű szolgáltatásokat nyújt a földtulajdonosok és gazdálkodók számára, munkatársai szakértelmére, kiváló kapcsolatrendszerére és több éves tapasztalatára támaszkodva. Közreműködik termőföldek eladásában, hasznosításában.

Aktuális

 
Hírek
Termőföld értékesítés
Eladó földterülete van? Kérjen rá ajánlatot!


Bérlő regisztráció
Bővítené gazdaságát? Regisztráljon nálunk!


Versengés folyik a gazdasági szektorok között a vízért
2013.10.14 | http://www.biovonal.hu/hir/versenges-folyik-a-gazd
Az egyik problémakör, amit egyre intenzívebben tanulmányoznak, az a víz és az élelmiszer-előállítás, illetve a víz és az energiatermelés közötti kölcsönhatás.
Egyfajta versenyhelyzet alakult ki a világban a vízkészletekért az energiatermelés és a mezőgazdaság között, de vannak megoldások a problémára - mutatott rá az MTI-nek nyilatkozva Johan Kuylenstierna, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet vezérigazgatója.

A Johan Kuylenstierna által vezetett Stockholmi Környezetvédelmi Intézetnek az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Észtországban, Kenyában, Thaiföldön és Svédországban vannak irodái, összesen 160 kutató tartozik hozzájuk. Az igazgató elmondta: intézetük a fenntartható fejlődés legkülönfélébb kérdéseivel foglalkozik, az energiagazdálkodástól kezdve a víz- és az élelmiszer-biztonságon át a várostervezésig.

A szakember szerint megoldás lehet az élelmiszer-termelés hatékonyságának növelése olyan módon, hogy kevesebb vizet igényeljen. Egyre több energiavállalat vállalkozik az élelmiszeriparban is, mert érdekük az erőforrások hatékonyabb felhasználása.

A szakember rámutatott az Európa és a világ más részei közötti összetett kölcsönhatásokra is. Mint elmondta, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Európa is egyre jobban függ a globális kereskedelemtől: élelmiszert importálunk és exportálunk. Ez azt is jelenti, hogy az élelmiszerrel vizet is exportál, illetve importál Európa. Az importtól függés másrészt azt is jelenti, hogy a világ más részein érzékelhető jelenségek, legyen az az éghajlatváltozás vagy a versengés a vízkészletekért, az európai élelmiszer-biztonságra is hatással lehetnek - mondta.

"Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy az egyes európai országokban vagy az EU-ban folytatott politikának hatása lehet a világ más részeire is" - figyelmeztetett Johan Kuylenstierna. Példaként elmondta: az EU megújuló erőforrásokról szóló irányelve, amely előírja, hogy a felhasznált energia húsz százalékának ilyen erőforrásokból kell származnia, azzal a következménnyel járt, hogy Délkelet-Ázsiában fokozódott a bioenergia-termelés. Miközben ezt az energiát exportálják Európába, Délkelet-Ázsiában a bioenergia-termelés az élelmiszertermelés "versenytársa" lett a vízhasználat tekintetében.

A szakértő szavai szerint a konferencián is szóba került az, hogy miként jöhet létre hatékony párbeszéd a tudomány és a politika között. A Budapesti Víz Világtalálkozó jó alkalom, mert politikusok és tudósok együtt vesznek részt a vitákban és vitatják meg a megoldásokat. (MTI) « Vissza